Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ηλιθιότητα


Περίεργο που με ρωτάς να σου περιγράψω ένα συναίσθημα, τόσο γνώριμο σε όλους! Τι δεν καταλαβαίνεις; Απλά άνοιξε ένα λεξικό και δες, ηλιθιότητα = κατάσταση, το γνώρισμα του ηλίθιου, έλλειψη εξυπνάδας, βλακεία, ανοησία, χαζομάρα.
Και ο μικρός μικρός άνθρωπος συνέχισε να μιλά για την ηλιθιότητα.
Δεν ξέρω πώς να συμμαζέψω και να χωρέσω μία τέτοια κατάσταση, όπως η ηλιθιότητα σε δυο σελίδες κείμενο. Εδώ όλη η ανθρωπότητα και πάλι δεν την έχει χωρέσει. Πολύ δύσκολα μου βάζεις τώρα τελευταία! Καταρχήν θα πρέπει να διαχωρίσουμε την ηλιθιότητα σε ενεργητική (δηλαδή πράξη από κάποιον που την κατέχει σε κάποιον που δεν την κατέχει) και σε παθητική (δηλαδή πράξη από κάποιον που την κατέχει προς τον εαυτό του και μόνο). Καταλαβαίνουμε ότι η ενεργητική εμπεριέχει και την παθητική. Στην κατάσταση της ενεργητικής ηλιθιότητας κάνεις πράξεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους άλλους. Το παράδοξο με αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτοί που έχουν ηλιθιότητα προκαλούν αναταραχή σε αυτούς που δεν την έχουν, δηλαδή σε αυτούς που θεωρητικά είναι έξυπνοι! Για να το καταλάβουμε και μέσω παραδειγμάτων, σκέψου τον Ραν ταν πλαν, τον διάσημο σκύλο από τα κόμικς του Λούκυ Λουκ. Ο σκύλος που με πολύ προσπάθεια κατάφερε να ανακηρυχθεί ως ο σκύλος που είναι πιο ηλίθιος και από την σκιά του!! Σε πόσους μπελάδες δεν έχει βάλει αυτό το σκυλί τον Λούκυ Λουκ και τους Ντάλτον; Ενώ το ίδιο είναι ηλίθιο, περνάει μια χαρά και όλοι οι άλλοι τριγύρω του τρέχουν και δεν φτάνουν.
Στην παθητική ηλιθιότητα από την άλλη, κυρίως ο κατέχων την ηλιθιότητα είναι αυτός που την πατάει. Μπορούμε πάλι να χρησιμοποιήσουμε τον Ραν ταν πλαν ως παράδειγμα που και αυτός καμιά φορά μπαίνει σε μπελάδες με αυτά που κάνει.
Αφού διαχωρίσαμε την ηλιθιότητα ως προς τον αποστολέα και τον παραλήπτη, πρέπει να διαχωρίσουμε και την ηλιθιότητα που έχει ηλιθιότητα και την ηλιθιότητα που έχει κακία. Νομίζεις ότι υπάρχει μόνο η πρώτη περίπτωση; Δηλαδή ηλιθιότητα με αφέλεια; Όχι. Υπάρχει και η πιο επικίνδυνη πλευρά της ηλιθιότητας. Ο κόσμος των κόμικς παρέχει πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Ήρωες που νομίζουν ότι είναι έξυπνοι, αλλά κατά βάση είναι ηλίθιοι, γεμάτοι κακία για κάποιους άλλους ήρωες. Περίτρανο παράδειγμα ο Τζο Ντάλτον (για να μην αλλάζουμε και κόμικ). Περνιέται για έξυπνος, ενώ κατέχει την ηλιθιότητα ισάξια με τον Ραν ταν πλαν, και ο μόνος του σκοπός είναι να κάνει κακό στον Λούκυ Λουκ. Μπορεί βέβαια στο τέλος να την πατάει, αλλά στην διαδρομή έχει προκαλέσει έναν χαμό.
Το κοινό στοιχείο της ηλιθιότητας με ηλιθιότητα και της ηλιθιότητας με κακία είναι το αποτέλεσμα: τραγικές συνέπειες, απλά αλλάζει το κίνητρο, στην πρώτη περίπτωση είναι η βλακεία και στην δεύτερη η κακία.
Τι συμβαίνει όμως στην πραγματική ζωή; Συνήθως τους ανθρώπους με ηλιθιότητα και κακία τους υποτιμούμε. Λέμε, δε βαριέσαι ηλίθιοι είναι τι μπορούν να μας κάνουν; Πολλά. Το λάθος που κάνουμε όλοι οι άνθρωποι, εμού συμπεριλαμβανομένου, είναι ότι δεν παραδεχόμαστε την ηλιθιότητά μας. Όλοι, μα όλοι είμαστε εν δυνάμει ηλίθιοι με κάποια από τις παραπάνω μορφές που περιέγραψα, ή και με όλες, εξαρτάται. Νομίζουμε ότι εμείς είμαστε οι έξυπνοι και όλοι οι άλλοι οι ηλίθιοι. Και τελικά και εμείς την πατάμε, γιατί; Πέφτουμε στην ηλιθιότητα με ηλιθιότητα και δεν καταλαβαίνουμε ότι οι άλλοι με την ηλιθιότητα με κακία προσπαθούν να μας την φέρουν.
Η δική μου σχέση με την ηλιθιότητα; Στενή πιστεύω!! Παίζω το παιχνιδάκι μου πάλι. Ένας άξονας ηλιθιότητας με ακραίες τιμές το 5 (μηδέν ηλιθιότητα δεν υπάρχει, αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει μηδενική ηλιθιότητα τότε απευθείας διαψεύδει αυτό που είπε αφού ο ίδιος είναι ηλίθιος με ποσοστό μεγαλύτερο του 10%!!!) και το 100 %. Κάθετοι άξονες, αριστερά η ηλιθιότητα με ηλιθιότητα και δεξιά η ηλιθιότητα με κακία. Ο πρώτος κάθετος άξονας μετακινείται από τον Ραν ταν πλαν και ο δεύτερος από τον Τζο Ντάλτον. Κάθε στιγμή έχω το στίγμα στον προσωπικό μου χάρτη ηλιθιότητας. Αυτό που θέλω και προσπαθώ είναι να κινούμαι κάτω και αριστερά, όσο μπορώ. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Δοκιμάστε το και εσείς ; Θα εκπλαγείτε από τις τροχιές που θα διαγράφετε στον χάρτη σας. Οπότε πώς θα κλείσω την σημερινή μας ιστορία; Με το διαφημιστικό μου σλόγκαν για το παιχνίδι μου :
Εσείς γνωρίζετε πόσο ηλίθιοι είστε; Όχι; Μάθετέ το με το καταπληκτικό παιχνίδι ηλιθιότητας για έξυπνους.

………………………….
Ραντεβού την άλλη Τετάρτη 4 Αυγούστου με το συναίσθημα του θυμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου