Τι είναι άραγε αυτή η ζήλια; Αδηφάγο τέρας ή άκακος νάνος; Ποια η διαφορά μεταξύ ζήλιας και φθόνου; Υπάρχει καλή ζήλια; Αυτά λοιπόν θες να μάθεις και με ρωτάς για τη ζήλια;
Όπως καλά καταλάβατε αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του μικρού μικρού ανθρώπου όταν τον ρώτησα για το συναίσθημα της ζήλιας, και συνέχισε..
Κακώς συγχέουμε τη ζήλια με το φθόνο και κακώς την ταυτίζουμε πάντοτε με τα λεγόμενα άσχημα συναισθήματα. Υπάρχει και καλή και κακή ζήλια. Η καλή ζήλια (κατά κάποιον τρόπο) προσπαθεί να εκπληρώσει κάποιες επιθυμίες μας, ίσως για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και αυτή με τη σειρά της από καλή ζήλια να εξελιχθεί σε λαχτάρα και επιθυμία. Η κακή ζήλια, από την άλλη, προσπαθεί να μας κάνει ανθρωπάκους και αυτή με τη σειρά της να εξελιχθεί από κακή ζήλια σε φθόνο. Καταλαβαίνεις λοιπόν μεμιάς, ότι η καλή ζήλια εμπεριέχει την επιθυμία για κάτι, ενώ η κακή ζήλια εμπεριέχει την κακία.
Η καλή ζήλια μπορεί να εκδηλωθεί ως η λαχτάρα μας να πετύχουμε κάτι, που ήδη το έχει πετύχει κάποιος άλλος. Γιατί λοιπόν αυτό το ονομάζω επιθυμία; Γιατί σε αυτήν την περίπτωση η καλή ζήλια δρα ως κίνητρο για να επιτύχουμε αυτό που επιθυμούμε, και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πάρουμε, να αρπάξουμε κάτι από κάποιον άλλον. Απλά θέλουμε να το πετύχουμε και εμείς. Η κακή ζήλια δεν έχει τέτοια. Όπως και στην καλή ζήλια, επιθυμούμε να αποκτήσουμε κάτι που τυχαίνει να το έχει κάποιος άλλος, αλλά στην περίπτωση αυτή δε θες απλά να το αποκτήσεις, θες να το χάσει ο άλλος. Πολλές φορές θες απλά να το χάσει ο άλλος και ας μην το αποκτήσεις εσύ!! Η κακή ζήλια έχει κακία.
Δυστυχώς οι άνθρωποι έχουμε και καλή και κακή ζήλια. Όλα είναι ζήτημα συγκυριών και ισορροπιών. Η άποψή μου για τους ανθρώπους που ζηλεύουν, κυρίως με την κακή ζήλια, θεωρώ ότι είναι κατά βάθος πολύ δυστυχισμένοι. Ζουν μέσα στον πυρετό της ζήλειας τους, χωρίς να είναι ποτέ πραγματικά ελεύθεροι.
Κλασικό παράδειγμα ήρωα κόμικς που είναι δέσμιος της ζήλειας του είναι ο κακός βεζίρης Ιζνογκούντ. Ζηλεύει τον καλό χαλίφη και θέλει να γίνει: χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Η πολύ γνωστή αυτή φράση εμπεριέχει κακή ζήλια. Γιατί ο βεζίρης δε λέει απλά: θέλω να γίνω χαλίφης, που μέχρι εδώ θα ήταν καλή ζήλια, δηλαδή επιθυμία. Η φράση συμπληρώνεται από την κακή ζήλια και γίνεται: ....στη θέση του χαλίφη. Δηλαδή θέλει να πετάξει τον ήδη υπάρχοντα χαλίφη από τη θέση του, αν είναι δυνατό και να τον εξολοθρεύσει. Η αρχική καλή ζήλια που του δημιούργησε την επιθυμία να γίνει χαλίφης, με τα χρόνια μεταλλάχθηκε σε κακή ζήλια που του υπαγορεύει το κακό του υπάρχοντα χαλίφη. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα καρέ των κόμικς, έτσι γίνεται και στην πραγματικότητα. Η καλή ζήλια μεταλλάσσεται σε λιγότερο καλή ζήλια, σε λίγο κακή ζήλια και τελικά σε κακή ζήλια.
Ποια η δική μου σχέση με τη ζήλια; Δεν ξέρω, ή μήπως ξέρω; Μάλλον είμαι αρκετά άνθρωπος για να έχω κακή ζήλια σε μεγάλες ποσότητες ή αν θες δεν είμαι αρκετά ανθρωπάκος. Το σίγουρο είναι ότι η κακή ζήλια φέρνει μαζί της παρέα πολλά άσχημα συναισθήματα. “Πολλά στην τιμή του ενός”. Σαν σλόγκαν διαφήμισης δεν ακούγεται; Και εμείς οι άνθρωποι είμαστε τόσο επιρρεπείς στις διαφημίσεις!
Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω για τη ζήλια. Καλό είναι κάθε φορά που ζηλεύουμε να σκεφτόμαστε τον Ιζνογκούντ. Βασανίζεται συνεχώς να βρει τρόπους να εξολοθρεύσει τον χαλίφη και πάντοτε, μα πάντοτε στο τέλος την πατάει.
Η απόφαση είναι δική μας. Θα αφήσουμε τελικά την κακή ζήλια να κυριεύσει τη ζωή μας, ή αλλιώς θα αφήσουμε τον Ιζνογκούντ να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη;;;;;;
…………………………
Ραντεβού την άλλη Κυριακή 25 Ιουλίου με το συναίσθημα της ηλιθιότητας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου